LABORATORIUM BADANIA WODY
PSSE W BYTOMIU
Laboratorium badania próbek wody PSSE w Bytomiu mieści sie przy ul. Moniuszki 25 w Bytomiu.
Poza wykonanywaniem badań wody w ramach prowadzenia nadzoru bieżącego, wykonywane są badania, w tym specjalistyczne dla klienta zewnętrznego, na zlecenie.
Wykonywane są badania:
- wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
- wód powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi,
- wód głębinowych - ujęć indywidualnych (studnie przydomowe),
- wód w kąpieliskach/miejscach wykorzystywanych do kąpieli,
- wód z niecek basenowych,
- wód mineralnych i źródlanych stołowych,
- wody ciepłej w kierunku Legionella sp.
Próbki wody do badań przyjmowane są po wcześniejszym uzgodnieniu, np.: telefonicznym, od poniedziałku do środy od 8.00 do 11.00 (z uwzględnieniem specyfiki wykonania danego oznaczenia).
Próbki wody do oznaczenia gronkowców – poniedziałek, wtorek w godz. 8.00-11.00.
Próbki wody do oznaczenia bakterii z rodzaju Legionella - w czwartki od 8.00 do 13.00
TU można pobrać wzór zlecenia na badania do PSSE w Bytomiu w następujących formatach:
Przy dostarczeniu próbki do laboratorium prosze okreslić formę płatności (gotówka - przy dostarczeniu próbki/przelew - po uzgodnieniu z księgowością).
Szczególowych informacji udzielają:
- Kierownik Sekcji
tel. 32-397-67-11; kwestie formalne
napisz wiadomość
Badania fizykochemiczne - tel. 32 397 67 11
- w zakresie akredytowanych parametrów fizyko-chemicznych: barwy, mętności, odczynu (pH), przewodności,chlorków, amoniaku - jonu amonowego, azotynów, azotanów, manganu, żelaza, fluorków, wapnia, magnezu, twardości, glinu, utlenialności, smaku, zapachu
- w zakresie nie akredytowanych parametrów fizyko-chemicznych: siarczanów, fosforanów, tlenu rozpuszczonego, biochemicznego zapotrzebowania tlenu (BZT5), suchej pozostałosci.
Badania mikrobiologiczne - tel. 32 397 67 32
- w zakresie akredytowanych parametrów mikrobiologicznych: liczba bakterii grupy coli, liczba bakterii Escherichia coli, liczba enterokoków kałowych, liczba Pseudomonas aeruginosa, ogólna liczba mikroorganizmów w 36± 2°C po 48h, ogólna liczba mikroorganizmów 22± 2°C po 72h, liczba bakterii z rodzaju Legionella, obecność bakterii z rodzaju Salmonella, liczba przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny (clostridia), Clostridium perfringens
- w zakresie nie akredytowanych parametrów mikrobiologicznych, objętych systemem zarządzania: liczba gronkowców koagulazododatnich