LABORATORIUM BADANIA WODY
PSSE W ŻYWCU
Laboratorium badania próbek wody PSSE w Żywcu, jest zlokalizowane w budynku PSSE w Żywcu, przy ul. Krasińskiego 3.
Poza wykonanywaniem badań wody w ramach prowadzenia nadzoru bieżącego, wykonywane są badania, dla klienta zewnętrznego, na zlecenie.
Wykonywane są badania:
- wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
- wód głębinowych - ujęć indywidualnych (studnie przydomowe),
- wód w kąpieliskach/miejscach wykorzystywanych do kąpieli,
- wód mineralnych, źródlanych i stołowych,
- wód z niecek basenowych,
Próbki wody do badań przyjmowane są po wcześniejszym uzgodnieniu, np.: osobistym/telefonicznym, od poniedziałku do wtorku od 8.00 do 11.00 (z uwzględnieniem specyfiki wykonania danego oznaczenia).
Tu można pobrać wzór zlecenia na badania do PSSE w Żywcu w następujących formatach:
Szczególowych informacji udzielają:
- Kierownik Oddziału Laboratoryjnego
tel. 33-861-21-37 wewn. 25; kwestie formalne
napisz wiadomość
- Badania fizykochemiczne i organoleptyczne wody
tel. 33-861-21-37 wewn. 21;
napisz wiadomość
- w zakresie akredytowanych parametrów fizyko-chemicznych: amoniaku - jonu amonowego, azotanów, azotynów, barwy, chlorków, mętności, odczynu (pH), przewodności elektrycznej właściwej, twardości ogólnej, żelaza, smaku, zapachu
- w zakresie nie akredytowanych parametrów fizyko-chemicznych, objętych systemem zarządzania:biochemicznego zapotrzebowanie tlenu (BZT5), chemicznego zapotrzebowania tlenu (ChZTMn), chloru wolnego, fluorków, fosforanów, glinu, indeksu nadmanganianowego (utlenialności), magnezu, manganu, siarczanów, substancji powierzchniowo-czynnych anionowych, tlenu rozpuszczonego, wapnia, zasadowości, zawiesiny
- Badania mikrobiologiczne wody.
tel. 33-861-21-37 wewn. 21;
napisz wiadomość
- w zakresie akredytowanych parametrów mikrobiologicznych: liczba bakterii grupy coli, liczba bakterii Escherichia coli, liczba bakerii grupy coli typu kałowego (termotolerancyjne), liczba enterokoków kałowych, liczba Pseudomonas aeruginosa, liczba przetrwalników redukujących siarczyny (Clostridia), liczba bakterii Clostridium perfringens łącznie ze sporami, ogólna liczba mikroorganizmów w 36± 2°C po 48h, ogólna mikroorganizmów bakterii 22± 2°C po 72h,
- w zakresie nie akredytowanych parametrów mikrobiologicznych, objętych systemem zarządzania: obecność bakterii z rodzaju Salmonella, liczba gronkowców koagulazododatnich